Var försiktig på sjön

Det finns inte mycket som slår känslan av att befinna sig på öppet vatten när det är en solig dag. Men samtidigt finns det en hel del risker som man kanske inte alltid tar med i beaktning eftersom det är så trevligt att tuffa omkring eller segla. Det är viktigt att du aldrig ger dig ut på helt okänt vatten utan rätt utrustning eller att du utsätter dig själv eller andra passagerare för eventuella risker.

Ta din erfarenhet i åtanke

När du färdas på vatten så är det alltid viktigt att du gör så med en säker hand. Ta alltid din erfarenhet i åtanke. Framförallt när du planerar att segla längre från land eller på ställen där det finns starka strömmar eller där vädret snabbt kan ändras. Att segla under sämre väderförhållanden är nämligen någonting helt annat än vad du kanske är van vid.

Rätt utrustning och sjökort

Man vet aldrig vad som gömmer sig under vattenytan och även fast vik och grund oftast markeras ut med bojar eller pelare, så är det också viktigt att du har koll på området. Det allra bästa hjälpmedlet på vattnet och räddaren i nöden i många situationer kommer därför vara ett sjökort. Du kan kika efter alternativa rutter och undvika stenar eller grund när du är nära land. 

Ta också alltid med bogseringsrep ifall motorn skulle krångla och säkerställ alltid att du kan signalera till andra båtar i området. Om du är osäker på vattnet, ta alltid med någon mer erfaren seglare eller förare!