Visst är det härligt när semestern närmar sig och man vet att det börjar vara dags och ge sig ut på havet. På havet är det sista som man vill ha problem med magen, oavsett om det är för att man är förstoppad eller har diarré. Diarré, förstoppning och hjälp, vad kan man hitta på? Det finns väldigt många bra receptfria läkemedel att använda som snabbt ger effekt vilket är smart och ha med sig. 

Vet man om sig att det är ett återkommande problem kan det vara smart och anpassa kosten ett tag innan och maximera möjligheterna till att undvika problem. Har man stora problem med magen kan ett bra tips vara och skriva en matdagbok. Genom att skriva ner vad man äter går det också att spåra vad det är man reagerar på väldigt enkelt. När man vet om det går det att undvika inför en tur på havet väldigt smidigt. Det minskar dessutom stressen över att magen kommer och krångla, vilket i sin tur har en lugnande effekt.

Annars finns det många olika livsmedel som naturligt är både förstoppande och lösande. Ett klassiskt sådant är katrinplommon som sätter fart på de flesta magar. Försök hitta det som fungerar bäst för just din mage och ta verkligen hand om den innan själva avresan. På båten går det att ha med sig en portabel toalett att använda vid akuta situationer. Finns möjlighet brukar det alltid vara smidigast om man hinner stanna och använda en toalett eller utedass på annat ställe.