Tips för att välja rätt flytväst

Tips för att välja rätt flytväst

När man är ute på sjön ska man givetvis alltid ha en bra flytväst på sig och det finns flytväst till alla. Oavsett hur stor, liten, kort eller lång man är finns det flytvästar som passar perfekt, men det är viktigt att man köper rätt flytväst för att vara riktigt säker ute på sjön. En huvudregel är att man bara ska köpa flytvästar som är CE-märkta, oavsett vilken modell man väljer.

Vi vill inte skrämma upp någon, men i undersökningar som har gjorts av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet har det visat sig att nästan hälften av de människor som har drunknat till följd av att de har fallit överbord hade överlevt om de hade haft på sig en flytväst. Om de även hade haft en vattentät mobil eller något annat larm i ett vattentätt fodral i flytvästen så skulle ännu fler ha klarat sig.

Köp en flytväst som sitter ordentligt på kroppen, för om den är för lös kan den flyta upp över både axlarna och huvudet om man faller överbord, eller till och med glida iväg helt och hållet. Därför ska man ha en flytväst som sitter ordentligt och som stämmer överens med ens vikt. Det går att se på flytvästens märkning vilken viktklass den är avsedd för.

Sedan finns det olika flytvästar för olika aktiviteter, såsom kanotflytvästar, speciella flytvästar till vattenskidåkare och räddningsvästar. Det finns också hundflytvästar om vovven ska med ut. Kom då ihåg att packa specific + foderprodukter så att hunden får magont av hunger.