Hitta och välja rätt typ av båt

När man har bestämt sig för att köpa en båt har man tagit ett stort beslut i livet redan där. Frågan som sedan uppstår är vilken typ av båt som man ska börja leta efter. Beroende på hur pass van man är sedan tidigare med båtar kan det vara allt från enbart roligt till en stor utmaning.

Den första frågan att ställa sig själv är vad båten ska användas till. Är det enbart för att ge sig ut och fiska med drag eller ska familjen med både barn och hund komma ut i skärgården?

En båt att fiska från är oftast i enklare modell och kan med fördel vara i plast. Då är den lätt att förflytta vid behov och behöver inte vara speciellt stor. Öppen med enbart två till tre sittplatser är något de flesta tycker passar utmärkt.

lodka-dlya-rybalki-miniatyura
oceanis45-ext6

Ska båten användas för turer med hela familjen är en lite större båt och rekommendera. Det kan vara skönt om det går att gå in i båten och det finns en sovplats. Då är det lätt för barnen och vila samtidigt som föräldrarna kan fortsätta åka eller bara njuta av stunden tillsammans.

Material som trä, plast och plåt är populära och kräver olika mycket underhåll från ägaren. Trä kräver mycket underhåll samtidigt som plast enbart behöver tvättas av mellan säsongerna. Alla material har sina egna för och nackdelar vilket kan vara bra och läsa på om innan man köper en båt.